Borde förbunden bli argare?

06.04.2021 kl. 15:23
INGÅNGEN. Ilska är en stark och effektiv faktor när det kommer till förändringar. Personer som blir arga har en orsak att engagera sig. Borde de finlandssvenska förbunden göra sina medlemmar argare? Är ilska en underutnyttjad naturkraft i Svenskfinland?

Text: Mari Pennanen, Foto: Ellen Blomqvist

”Vilken förändringsteori använder ni er av i din organisation?” Frågan ställs av facilitatorn till personerna i panelen på ett webbinarium och paneldeltagarna berättar vad de vill ändra på, hur förändringen borde göras och vad som krävs för att åstadkomma förändringen.

Personerna representerar olika slags organisationer, både internationellt stora, väletablerade organisationer som Amnesty Internationals Finlandsavdelning och mindre sammanslutningar som Cult Cunth, en organisation som beskriver sig som en feministisk aktivistgrupp. De svarar på frågan ur olika perspektiv, men det jag fastnar vid är känslor och främst då ilskan. Om människor är arga över något missförhållande i samhället, och det går att genom organisationen kanalisera missnöjet och ilskan kan man tillsammans åstadkomma stora förändringar.

Att närma sig människor och engagera dem genom känslor går lättare än att engagera genom argument enligt personerna i panelen. Storytelling och att lyfta fram konkreta exempel nämns som metoder för att engagera personer. En av talarna nämner uttrycket jos kukaan ei suutu, niin mikään ei muutu (på svenska om ingen blir arg, så ändras inget).

Då diskussionen går vidare kommer ändå baksidan av ett engagera genom känslor fram. Hur långt bär ilskan eller missnöjet? Leder den till engagemang som leder framåt i frågan? Hur går det att styra och kontrollera ilskan, så inget spårar ur? Ett exempel på hur det kan gå fel är när ilskan riktas mot till exempel en folkgrupp (”de rika”) och hur ilskan då leder till starkare polarisering, vilket försvårar beslutsfattande, och i förlängningen till att det man strävar efter att ändra på kanske inte förändras. I bästa fall kan ilska inom en organisation förädlas till långsiktig verksamhet och aktiviteter bland likasinnade, då de hittar en kanal för att göra något åt det som de blev arga på. Då leder känslan till aktivitet och tillsammans kan man uppnå förändring.

Jag funderar på hur många av Förbundsarenans medlemsorganisationer som lätt kunde svara på frågan om vilken förändringsteori man har inom organisationen. Jag tror att frågeställningen känns främmande för de flesta, och att många ser sitt uppdrag som något annat än att i första hand åstadkomma förändring. Samtidigt har alla ett ideellt syfte, som ju i grund och botten handlar om att åstadkomma förändring. Jag tror inte alls att förbunden borde bli argare, men jag tror det ligger något i att engagera genom känslor. Och då det finns orsak så har förbunden all rätt att reagera med ilska och engagera sina medlemmar genom att använda deras känslor till hjälp för att åstadkomma förändring.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan. I Ingången-kolumnerna tar hon upp teman som är aktuella i förbundsvärlden.

Webbinariet ”Aktivismi muuttaa muotoaan. Miten järjestöt pysyvät mukana?” ordnades den 18 mars av Globaalivastuujärjestöjen valikkoryhmä inom Kansalaisareena.

Läs mer

Ingången: Hur nätverkar man i corona-tider?

Ingången: Att vara en del av något stort

 

76808_t.jpg

Rutiner för framtiden eller förberedelser för att bli under en buss

INGÅNGEN. Vad händer med mitt förbund när jag slutar jobba? Hur kan jag arbeta så att någon annan kan ta över? Frågan diskuterades på senaste träff för förbundens ensamjobbare, men är relevant för alla i förbundsvärlden.Läs mera »
03.03.2021 kl. 14:30
76470_t.jpg

Långsiktigt arbete för förbundens verksamhetsförutsättningar

INGÅNGEN. Mandatperioden för delegationen för medborgarsamhällspolitik tar nu slut. Efter fyra år som medlem i delegationen reflekterar verksamhetsledare Mari Pennanen över betydelsen av att de finlandssvenska förbunden genom Förbundsarenan varit representerade i delegationen.Läs mera »
03.02.2021 kl. 11:05
76183_t.jpg

Hur nätverkar man i corona-tider?

INGÅNGEN. Förbundens anställda och förtroendevalda har stor nytta av breda kontaktnät. På många poster tas det både för givet och förväntas att man har nätverk att vända sig till i olika frågor. För en del går det lätt, andra får jobba mer målmedvetet för att skapa sina kontakter. Men hur bygger man nätverk då man inte träffar någon?Läs mera »
11.01.2021 kl. 12:08
75824_t.jpg

Året som blev annorlunda

INGÅNGEN. Många suckar av lättnad över att det här tunga, konstiga året snart är slut. Nu vill vi blicka framåt mot ett nytt år som kanske blir lite mer som vi är vana vid. Verksamhetsledare Mari Pennanen anser att förbunden ska ge sig tid att hämta andan ordentligt innan gasen körs i botten gällande verksamhetsåret 2021.Läs mera »
04.12.2020 kl. 07:45
75053_t.jpg

Samarbete och strukturer för samarbete

INGÅNGEN. Samarbete mellan olika organisationer och samarbete mellan civilsamhället och offentliga sektorn är framgångsfaktorer för Finland. Den 1 oktober på dagen för medborgarinflytande träffades medborgarorganisationer och tjänstemän från statsförvaltningen med syftet att öka förståelsen och dialogen sinsemellan och speciellt lyftes samarbete organisationerna emellan fram.Läs mera »
05.10.2020 kl. 07:42
74563_t.jpg

Att vara en del av något stort

INGÅNGEN. Som anställd eller förtroendevald i ett finlandssvenskt förbund är du en liten men viktig del av något större. Ibland känns en egen insats livsviktig och avgörande, och ibland känns den banal och meningslös. Då är det viktigt att lyfta blicken och vidga perspektivet – också i denna coronatunga och ovissa tid.Läs mera »
02.09.2020 kl. 13:12
73795_t.jpg

De finlandssvenska förbundens röster

INGÅNGEN. Jag stänger mötet på skärmen, andas djupt och börjar fundera. Var jag tillräckligt tydlig, fick jag fram mitt budskap och hur togs det emot? För många inom förbunden är det vardag att delta i olika höranden, då påverkansarbete är en av grundstenarna inom verksamheten.Läs mera »
04.06.2020 kl. 08:26
73335_t.jpg

Samarbeta inom kursverksamheten

INGÅNGEN. Då många kurser och utbildningar för tillfället är inhiberade eller framskjutna gäller det nu att vara proaktiv. För tro det eller ej, det kommer en tid efter corona och då lönar det sig att ha verksamhetslösningar som inte är allt för ekonomiskt betungande.Läs mera »
27.04.2020 kl. 07:59